Holmen

I over 300 år var Holmen lukket for offentligheden. Det store område midt i København var Den danske flådes base, og Orlogsværftet var landets største arbejdsplads. På de fem øer byggedes og vedligeholdtes flådens stolte orlogsskibe, men Holmen var meget mere end krigsskibe, krudt og kanoner. Her arbejdede nogle af landets bedste begavelser, her udførtes det ypperste håndværk, og her udfoldede arkitekten Philip de Lange og kunstnerne Eckersberg og Thorvaldsen deres kunst.

På Holmen stod Danmarks første dampmaskine, her byggedes flyvemaskiner, færger og kongeskibe. Resultatet af deres fælles anstrengelser kan nu ses på Holmen, som i 1992 blev åbnet for offentligheden. Københavnerne har fået et naturskønt område med en særegen botanik samt store arkitektoniske og kunstneriske værdier. De gamle karakterfulde bygninger er i dag fyldt med nye aktiviteter, og kulturen blomstrer igen i de gamle værksteder.

For tiden sker der en kraftig udbygning af aktiviteterne på Holmen, og selvom Københavns Kommune har sat havnebusser ind til at betjene stoppesteder i det meste af havneløbet og dermed Holmen, har det slet ikke kunne dæmme op for en væsentlig øget trafik. - Heldigvis for beboerne i Gamle Christianshavn befinder vi os i, hvad der må kaldes for den stille del af Christianshavn.