Christianshavn

- bydelen og lidt af dens historie

Christianshavn er et Københavns smukkeste og mest velbevarede handels- og havnemiljøer. Det var den driftige Christian 4., der fik ideen at anlægge en kanalby på det flade vand nord for Amager. Byen skulle samtidig tjene som forsvarsværk for Slotsholmen og den danske flåde. I 1618 udskrev kongen en skat, der skulle finansiere hans planer om en by og befæstning på Amager. Hollandskfødte Johan Semp fik, med sin uddannelse som ingeniør, til opgave at udforme Christianshavn, og det kan ses med al tydelighed den dag i dag. Bydelen minder med sine mange restaurerede pakhuse og kanaler om de nederlandske kanalbyer.

Kongen, som var meget glad for sit navn, kaldte den nye by for Christianshavn. Da byen blev anlagt, fyldte den ikke så meget som i dag. Den var lidt større end Slotsholmen, og lå som en halvmåne med bastioner og volde ud mod Amager. Byen blev gennemskåret af en kanal, gaderne blev lagt vinkelret på hinanden, og i midten lå et torv.

I løbet af 1600-tallet flyttede en række handelshuse til Christianshavn, og den nye by fik i 1639 status som selvstændig købstad med egne privilegier.

Udviklingen fortsatte i 1700-tallet, hvor der opførtes en række markante bygningsværker, der hver på sin måde understregede Christianshavns rigdom og kultur: Christianskirken, Vor Frelsers Kirke, Østasiatisk Kompagnis hovedkontor og pakhuse samt Søkvæsthuskomplekset.

Igennem næsten tre århundreder har der været et nært samarbejde mellem Christianshavn og den nærliggende flådebase. Mange christianshavnere tjente til deres daglige brød på den store militære arbejdsplads, eller på en af de mange arbejdspladser, der leverede materialer, varer og tjenesteydelser til Holmen. - Tidligere var det altså store industriarbejdspladser som Orlogsværftet, skibsværftet B&W og Holmen, der var kernen. I dag er det det medier, kunst og ministerier der præger miljøet.

Et sikkert træfpunkt er Christianshavns Kanal, der løber tværs igennem bydelen. Solskin og lune sommeraftner virker som en magnet på beboere og gæster, som med madkurven under armen finder en bænk eller bare en plads på bolværket med en kølig pilsner i hånden. Ude i den store verden er den kendt som den længste udendørs bar. Christianshavn har en cafe på vandet, hvorfra der også er bådudlejning. Vil man længere rundt er der adskillige stoppesteder, så man kan tage på en kanalrundfart.